unknown sources

Wat zijn onbekende bronnen?

Onbekende bronnen verwijzen naar plaatsen buiten de Google Play Store waar een APK (Android-applicatiepakket) app wordt gedownload. Google beschouwt zijn eigen Play Store als de enige vertrouwde bron voor apps die op Android-apparaten kunnen worden geïnstalleerd.

Er zijn echter situaties waarin het noodzakelijk wordt om apps van onbekende bronnen te downloaden, zoals:

• Toegang krijgen tot apps die in bètatestfase zijn
  • Toegang krijgen tot apps die niet beschikbaar zijn in uw regio
  • Vroegtijdige toegang krijgen tot app-updates
  • Apps installeren die zijn verwijderd uit de Google Play Store
  • Oudere versies van apps gebruiken die niet langer worden ondersteund

Deze distributiemethode staat algemeen bekend als ‘sideloading’.

Sinds de vroege versies van het Android-besturingssysteem moesten gebruikers expliciet de instelling ‘Onbekende bronnen’ in hun apparaatinstellingen inschakelen om de installatie van apps van deze onbekende bronnen toe te staan. Als deze instelling niet is ingeschakeld, krijgt de gebruiker het volgende bericht te zien:

Voor uw veiligheid mag uw telefoon geen onbekende apps van deze bron installeren.

not allowed to install unknown apps

Hoe kan ik onbekende bronnen inschakelen in Android?

Volg deze stappen om toe te staan ​​dat apps worden gedownload van onbekende bronnen

Voor nieuwe versies van Android

1. Ga naar je Android-instellingen > Apps en meldingen
  2. Selecteer Geavanceerd of de drie stippen in de rechterbovenhoek
  3. Selecteer Speciale app-toegang
  4. Kies Onbekende apps installeren
  5. Selecteer de apps waarvan je wilt toestaan ​​dat ze APK-bestanden sideloaden

Install unknown apps

Voor oudere Android-versies

1. Ga naar je Android-instellingen > Beveiliging
  2. Schakel de optie Onbekende bronnen in
  3. Tik op OK wanneer daarom wordt gevraagd
  4. Selecteer Vertrouwen

How to install applications from unknown sources on Android?

Over beveiliging

Wat de veiligheid betreft bij het downloaden van apps van onbekende bronnen, is het altijd het beste om een ​​vertrouwde bron te gebruiken, zoals Captain Droid, om het APK-bestand te verkrijgen. Dit helpt de integriteit en veiligheid van de gedownloade app te garanderen.

Google heeft een beveiligingsfunctie op Android-apparaten geïmplementeerd, Google Play Protect genaamd, die tot doel heeft het hele apparaat te beschermen met drie belangrijke functies: diefstalpreventie, bescherming tegen surfen op het web en het scannen van apps. Deze functie is over het algemeen standaard geactiveerd op Android-apparaten, maar u kunt de status ervan controleren in de Google Play Store onder het gedeelte ‘Play Protect’.

De app-scanfunctie is vooral belangrijk als het gaat om sideloaded apps. Google scant niet alleen apps die beschikbaar zijn via de eigen Play Store, maar scant ook apps die door gebruikers op hun apparaten worden sideload. Dit maakt detectie van bedreigingen in het hele ecosysteem mogelijk. Als u een APK-bestand probeert te installeren dat door Google Play Protect als gevaarlijk is gemarkeerd, hetzij via routinematige scans of omdat andere gebruikers het bestand hebben gerapporteerd, geeft het systeem een ​​waarschuwingsbericht weer.

Dit betekent dat zelfs als u de instelling ‘Onbekende bronnen’ heeft ingeschakeld om de installatie van apps van buiten de Google Play Store toe te staan, er nog steeds een vangnet is dat wordt geboden door Google Play Protect. Het is echter altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen apps van vertrouwde bronnen te downloaden om het risico te minimaliseren dat kwaadaardige of potentieel schadelijke software op uw apparaat wordt geïnstalleerd.