XAPK en APKS zijn bestandsformaten die worden gebruikt voor het distribueren van Android-applicaties. XAPK (Expanded APK) bestanden bevatten het hoofdbestand APK samen met aanvullende itembestanden, terwijl APKS (Split APK) bestanden een reeks afzonderlijke APK-bestanden zijn die één geheel vormen app.

xapk file in phone

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van XAPK/APKS-bestanden is de mogelijkheid om grotere apps te distribueren die de limiet van 100 MB voor één APK-bestand overschrijden (* deze limiet is nu verwijderd. Hierdoor kunnen ontwikkelaars meer inhoud en functies bieden zonder de gebruikerservaring in gevaar te brengen Bovendien kunnen XAPK/APKS-bestanden de app-compatibiliteit verbeteren door meerdere APK-bestanden op te nemen die zijn afgestemd op verschillende apparaatarchitecturen en taalvoorkeuren.

Android-apparaten zijn over het algemeen compatibel met XAPK/APKS-bestanden, op voorwaarde dat de gebruiker de noodzakelijke installatie-instellingen inschakelt.

Installeren met XAPK Installer

XAPK Installer

Eén methode om XAPK/APKS-bestanden te installeren is met behulp van de app XAPK Installer . Begin met het downloaden van de XAPK Installer-app van een vertrouwde bron. Eenmaal geïnstalleerd, verleent u de app de benodigde machtigingen voor bestandstoegang. Selecteer vervolgens het XAPK/APKS-bestand dat u wilt installeren en volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien. Nadat het proces is voltooid, kunt u de geïnstalleerde app starten.

Installeren met het installatieprogramma voor gesplitste APK’s (SAI)

Split APKs Installer

Een andere optie is om de app Split APKs Installer (SAI) te gebruiken. Download en installeer eerst de SAI-app. Schakel vervolgens de optie ‘Onbekende bronnen’ in de instellingen van uw apparaat in om de installatie van apps van andere bronnen dan de Google Play Store toe te staan. Selecteer vervolgens het XAPK/APKS-bestand en laat SAI het installatieproces afhandelen. Mogelijk moet u aanvullende opties configureren, zoals de doelarchitectuur of taal, afhankelijk van de specificaties van uw apparaat.

Handmatige installatie

Als alternatief kunt u een handmatige installatie van XAPK/APKS-bestanden uitvoeren. Begin met het hernoemen van het XAPK/APKS-bestand naar een ZIP-archief. Pak de inhoud van het ZIP-bestand uit, dat doorgaans het APK-hoofdbestand en een bestand OBB (Opaque Binary Blob) bevat (indien aanwezig). Installeer het APK-bestand zoals u een gewone Android-app zou doen. Als er een OBB-bestand is, breng dit dan over naar de juiste locatie op uw apparaat, meestal de map “Android/obb”.

Aanbevelingen

Het is van cruciaal belang om XAPK/APKS-bestanden van vertrouwde bronnen te downloaden om de veiligheid en integriteit van de inhoud te garanderen. Houd bovendien de XAPK Installer- en SAI-apps bijgewerkt om te profiteren van de nieuwste functies en bugfixes. Nadat de installatie is voltooid, verwijdert u alle overgebleven APK- of XAPK-bestanden van uw apparaat om een ​​schone en georganiseerde opslag te behouden.

Conclusie

XAPK- en APKS-bestanden zijn een universele oplossing voor het distribueren van grote Android-apps met verbeterde compatibiliteit en functies. Met behulp van de voorgestelde installatiemethoden kunt u deze bestandsindelingen eenvoudig op uw Android-apparaat installeren en genieten van alle functies van de apps die u nodig heeft. Vergeet de beveiliging niet, download alleen van vertrouwde bronnen zoals captain-droid.com en controleer de bestanden op virussen.